Naiseksi, joka olet

Naiseksi, joka olet -tanssi-ilta tuo näyttämölle joukon upeita 16–80-vuotiaita tanssijanaisia ja eri tanssityylejä. Mitä kaikkea nainen voikaa olla ja millaiseksi tulla! Kutsumme sinut voimaantumaan kanssanne. Tule (moni)naiseksi, joka olet!

Naiseksi, joka olet tanssi-ilta
Tanssin talo Pannuhalli, Helsinki
} Torstaina 5.9.2024 klo 19

Illan ohjelma

Eeva

Koreografia: Satu Silvanto

Musiikki: Teppo Mäkynen & Timo Lassy – Dark Cyan

Esiintyjät: Kävyt on ryhmä entisiä VVS:n huippuvoimistelijoita, jotka nauttivat nyt esiintymällä vuosien työn hedelmistä

Elämän labyrintit

Tanssi-improvisaatio: Todellinen Kollektiivi – Erja Asikainen, Leena Gustavson, Annika Sarvela & Raisa Vennamo

Gimme Love

Koreografia: Marco Bjuström

Musiikki: Chita Rivera ja ”Kiss of the Spider Woman” -ensemble: Gimme Love

Esiintyjät: StepUp Schoolin Marcon Broadway Jazz -tunnin edistyneitä oppilaita, joista osa on tanssinut Marcon kanssa jo pari vuosikymmentä

THAT GIRL

Koreografia: Ilona Hurme

Musiikki: Beyoncé – I’M THAT GIRL

Esiintyjät: Lukioikäisiä tanssijoita, jotka illan koreografia on tuonut yhteen.

Lampun henki

Koreografia: Elina Pasanen ja Maria Leikola

Musiikki: Will Smith – Friend Like Me

Esiintyjät: Rocky Roads on rock’n roll -naisformaatiojoukkue Rock’n’Swing Dance Club Cometsista

Ogaranya

Koreografia: Sikujua Mponda

Musiikki: Reminisce, Fireboy DML –  Ogaranya

Esiintyjät: AfroDaze-ryhmä

ESITYS PERUUNTUNUT SAIRASTUMISTEN VUOKSI

Tämä tanner vain näyttää tasaiselta

Koreografia: Tuomo Railo

Musiikki: Astor Piazzolla – Oblivion, esittäjä Combo Tango

Esiintyjät: Jenni Ikkala ja Satu Silvanto

Let me – I Freeze

Koreografia: Marianne Rouhiainen ja tanssijat

Musiikki: The Cold Song, Purcell (King Arthur) I Théophile Alexandre, ADN Baroque

Esiintyjät: Sini Peura ja Terhi Rasilo /Helsingin tanssiopisto

Past (life)

Koreografia & esiintyjä: Ilona Hurme

Musiikki: Tame Impala – Past life

Kosketus

Koreografia: Satu Silvanto

Musiikki: Anne Teikari – Kosketus, sello Juho Kanervo

Esiintyjät: Kävyt-ryhmä

Let’s Shake This Room

Koreografia: Marco Bjuström

Musiikki: Gamu – Shake the Room

Esiintyjät: Johanna Iisalo  ja Aura Raappana/ StepUp School

Mamas in action

Koreografia: Marta Jorits & Draco

Musiikki: Beyoncé – Yoncé & Mi Gente

Esiintyjät: Marta Jorits & Silja Silvanto/ Dancest Dance Studio

Juoru

Koreografia: Karin Forsström

Musiikki: Astor Piazzolla

Esiintyjät: Isadora / Gymnastikföreningen i Helsingfors

Tämä hetki

Tanssi-improvisaatio: Satu Silvanto

Musiikki: Chisu – Onni

Tanssijoiden tarinat

Konsepti ja käsikirjoitus: Satu Silvanto ja Katariina Kauppila

Tarinat: Illassa esiintyvät tanssijat

Lukija: Jenni Sainio

Illan koreografit

Marco Bjuström: Urani tanssin parissa alkoi vuonna 1982 ja matkalla tähän hetkeen olen saanut toteuttaa unelmiani sadoilla eri tavoilla. Työni ammattilaisten kanssa on ollut hienoa ja antoisaa, mutta ehkä kuitenkin tärkeimmäksi asiaksi on noussut mahdollistaa tanssiminen ja esiintyminen harrastajille – ihanuuksille, jotka eivät aina ole itse uskoneet kaikkeen siihen hyvään, mikä heissä piilee.

Karin Forsström (synt. 1936) on aloittanut tanssiharrastuksen sodan jälkeen steppi- ja balettitunneilla. Hän opiskeli Helsingin yliopiston voimistelulaitoksella ja aloitti opiskeluaikana tanssin ja voimistelun opettamisen Suomen vanhimmassa voimisteluseurassa Gymnastikföreningen i Helsingforsissa, missä ura jatkuu yhä. Karin on opiskellut ja opettanut tanssia myös Sibelius-Akatemiassa sekä esiintynyt Praesens-ryhmässä. Tämän lisäksi hän on toiminut mm. Helsingin kaupunginteatterin tanssin opettajana sekä kunnan tanssitaiteilijana Pietarsaaressa – liikunnanopettajan työnsä ohella. Hänet palkittiin vuoden liikunnanopettajana vuonna 1990.  Isadora-ryhmän Karin perusti vuonna 1994.

Ilona Hurme on 16-vuotias tanssin harrastaja, joka on tehnyt koreografioita pienestä pitäen. Tänä iltana Ilonan teoksia esitetään ensimmäistä kertaa suuremmalle yleisölle. Visuaalisuus on Ilonalle tärkeää ja hän tuo koreografioissaan yhteen elementtejä eri tanssityyleistä.

Marta Jorits on tanssija, koreografi, tanssinopettaja sekä Dancest-tanssikoulun perustaja. Draco on panamalainen tanssija, koreografi ja tanssinopettaja, joka on työskennellyt Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikassa sekä Euroopassa

Sikujua Mponda tunnetaan uraauurtavasta työstään yhtenä ensimmäisistä tummaihoisista naispuolisista afro & twerk -tanssijoista Suomessa. Sikujua on työskennellyt myös Tansaniassa taustatanssija sekä musiikkivideoilla. 2023 Kesällä Sikujua palkittiin Suomessa vuoden koreografina FADA AWARD:ssa. Hän on myös yksi PAWA Creative Studiosin perustajista.

Elina Pasanen ja Maria Leikola toimivat sekä Rocky Roads joukkueen koreografeina, että valmentajina ja tanssijoina. Heille tärkeintä on luoda vahvasti teemaa ilmentävä näyttävä koreografia, josta sekä tanssijat että yleisö nauttivat!

Tanssitaiteilija Marianne Rouhiainen on työskennellyt tanssitaiteen alueella jo melkein 40-vuoden ajan. Hän on opiskellut taidetanssin eri lähestymistapoja ja näyttämötaiteita laajalti niin koti- kuin ulkomailla. Hän on myös tanssi-liiketerapeutti ja perehtynytn mm.  multisensorisiin ympäristöihin ja menetelmiin vuorovaikutuksessa.

Tuomo Railo on espoolainen koreografi ja Tanssiteatteri Glims & Glomsin taiteellinen johtaja, jonka teos Bach-projekti vierailee tänä viikonloppuna Kansallisoopperan Alminsalissa

Satu Silvanto teki ensimmäiset koreografiansa alle kouluikäisenä. Aktiivisimmillaan Sadun koreografinura oli hieman alta ja yli parikymmenvuotiaana, minkä jälkeen seurasi yli kahdenkymmenen vuoden tauko. Tässä illassa nähtävät koreografiat ovat syntyneet muutaman viime vuoden aikana. Sadun koreografioihin heijastuu hänen taustansa naisvoimistelusta nykytanssiin.

Improvisaatioryhmä Todellinen Kollektiivi perustettiin 2015. Sen neljä jäsentä Erja Asikainen, Leena Gustavson, Annika Sarvela ja Raisa Vennamo ovat pitkän linjan tanssijoita ja toimineet tanssin kentällä 70-luvulta lähtien.

Tanssi-illan tarina

Naiseksi, joka olet -tanssi-ilta on erään 50-vuotispäiväänsä lähestyvän naisen vähitellen todeksi muuttunut unelma. Tuo viisikymppinen nainen olen minä, Satu Silvanto. Olen 48-vuotias coach, työnohjaaja ja organisaatiokonsultti, kulttuurihallinnon ammattilainen ja kolmen lapsen äiti. Nämä roolit määrittävät arkeani. Syvällä sisimmässäni olen kuitenkin ennen kaikkea tanssija. Olen tanssinut ja tehnyt koreografioita niin kauan kuin muistan.

Lapsena ja nuorena tälle tekemiselle oli enemmän tilaa ja näyttämöitä. Aikuisuuden myötä tällainen vapaan luovuuden tila on kaventunut, kun siinä maailmassa, missä olen elänyt, taiteilijuus on ollut varattuna ammattilaisille. Vaikka tanssi on ollut koko ajan tavalla tai toisella läsnä elämässäni, tärkeä elementti – oman koreografian luominen ja täydellinen heittäytyminen liikkeen vietäväksi – puuttui pitkään.

Kymmenisen vuotta sitten ajoin omalla työurallani päin seinää. Törmäyksessä oli se hyvä puoli, että tanssija minussa heräsi jälleen eloon. Siitä lähtien olen haaveillut oman tanssi-illan luomisesta ihan oikealle tanssinäyttämölle. Mitä jos keski-ikäinen nainen ja tanssin intohimoinen harrastaja olisi niin kertakaikkisen röyhkeä, että astuisi valokeilaan omana – samaan aikaan haavoittuvana ja vahvana – itsenään ja kertoisi kehollaan sitä tarinaa, mikä siinä tässä hetkessä ja tämän elämänkokemuksen ruokkimana elää?

Marco Bjurströmin tanssitunneilla ei ole tarvinnut pienentää itseään, vaan on saanut eläytyä eri tanssityyleihin ja tanssin herättämiin tunteisiin sata lasissa. Kuopuksen syntymä synnytti suoranaisen pakon luoda taas liikettä – omaa koreografiaa. Muutamaksi vuodeksi minulle avautuikin mahdollisuus ryhmäkoreografian tekemiselle mahtavalle Käpyporukalle.

Ihastellessani Tuomo Railon Bach-projektia helmikuussa 2023 Tanssin talolla syntyi halu liikkua ihan juuri noin. Ja kun uskalsin kysyä, Tuomo aivan superystävällisesti lupasi tehdä minulle pienen oman koreografian, mikä oli tietysti aivan mahtavaa!

Ratkaisukeskeinen valmentaja -koulutus puolestaan tarjosi virikettä lähteä toteuttamaan omaa unelmaa. Karoliina Nikitinin vertaisvalmennuksessa syntyi ajatus voimaantumisprojektin laajentamisesta myös muille tulisieluisille tanssijanaisille ja eri-ikäisten naisten kutsumisesta mukaan näyttämölle kertomaan tarinaa siitä, mitä kaikkea naiseus voi ollakaan.

Oman tyttären tanssiharrastuksen seuraaminen on ollut minulle merkittävää. Olen ihaillut Ilonan pelotonta tekemistä ja ottanut opiksi! Myös Tanssin talon -näyttämön varmistuminen illan areenaksi oli minulle tärkeää, sillä olen ollut ammattiroolissani pitkään talon suunnittelussa mukana.

”Mitä jos keski-ikäinen nainen ja tanssin intohimoinen harrastaja olisi niin kertakaikkisen röyhkeä, että astuisi valokeilaan omana – samaan aikaan haavoittuvana ja vahvana – itsenään.”

Lähdin kutsumaan projektiin mukaan naisia omasta lähipiiristäni. Projektin iäkkäin tekijä on 86-vuotias liikunnanopettaja ja koreografi Karin Forström, jonka ryhmässä tanssivat niin rakas oma äitini Seija kuin pitkäaikainen voimisteluvalmentajani Hannele Ahlqvist.

Myös Todellinen Kollektiivi -nykytanssiryhmä koostuu pitkän linjan tekijöistä. Samoin pitkäaikaisen tanssinopettajani Marianne Rouhiaisen teos nähdään illassa. Nuorinta kaartia taas edustavat tyttäreni Ilona ja tämän serkku Selma, joka tanssii Sikujua Mpondan ryhmässä.

Siskoni Silja kutsui mukaan tanssinopettaja ja tanssikoulunpitäjä Marta Joritsin. Myös Marco Bjurström lupasi musikaalikoreografian iltaan, samoin Tuomo Railon koreografia nähdään osana kokonaisuutta. Ja kun juttelin ideasta tuttavieni kanssa, kuopukseni eskarikaverin äiti innostui mukaan jiveryhmänsä kanssa. Lisäksi illassa esiintyy Kävyt-ryhmä kahdella heille tekemälläni koreografialla. Ehkäpä uskallan esittää myös oman soolon.

Mukana on siis monenlaista tanssia ja tanssijaa, suurimmaksi osaksi amatöörejä mutta myös muutama pitkän linjan ammattilainen. Kaikki ovat lähteneet mukaan innolla – tuntuu, että tällaiselle voimaannuttavalle tapahtumalle on tilausta. Toiveenani on, että myös te katsojat voisitte halutessanne löytää itsestänne illan aikana jotain uutta tai kadoksissa ollutta.

Kuten tästä tarinasta käy ilmi, tanssi-illan toteutumiseen ovat vaikuttaneet lukemattomat henkilöt. Lämmin kiitos jokaiselle teistä! Erityisesti Marcon ja Tuomon ennakkoluuloton ja kannustava suhtautuminen on ollut minulle tärkeää.

Nimeltä jo mainittujen henkilöiden lisäksi haluan kiittää tuottajaani Katariina Kauppilaa ammattilaisen avusta ja näkökulmista, Riitta Aittokalliota sparrauksesta, Mika Kukkosta kuvista ja Jenni Sainiota äänestä sekä koko Tanssin talon henkilökuntaa! Kiitos myös elämäni miehille, jotka olette osaltanne mahdollistaneet kasvuni naiseksi, joka olen!